اکران فیلم‌های خارجی به رونق سینما کمک می‌کند

اواخر سال گذشته بود که نمایش فیلم‌های خارجی در سینماهای کشور آزاد شد. طبق ماده 47 از فصل ششم نظام‌نامه اکران، نمایش این آثار پس از اخذ پروانه نمایش و حواله اکران در پردیس‌های سینمایی، مجاز است. این اتفاق که برای اولین بار هم نیست در سینمای کشور می‌افتد، تا اندازه‌ای می‌تواند بر گیشه سینما، سلیقه مخاطبان و روند چرخه نمایش فیلم‌ها تأثیر بگذارد.

** اکران فیلم خارجی به رونق سینما کمک می‌کند

احمد طالبینژاد درباره تأثیرات اکران فیلم‌های خارجی در سینمای کشور، به خبرنگار ایرناپلاس گفت: برخلاف نظر برخی از دوستان مثل علیرضا‌ داوودنژاد که از ابتدا و قبل انقلاب مخالف نمایش فیلم‌های خارجی در سینماها بود، من معتقدم اکران فیلم خارجی به رونق سینما کمک می‌کند. دلیل مخالفت داوودنژاد با اکران فیلم خارجی به قدرت این فیلم‌ها برمی‌گردد که از نظر ایشان سینمای ما را نابود می‌کند.

این منتقد مطرح سینما ادامه داد: بارها گفته‌ام که سینما فقط فیلمسازی نیست، بلکه یک زنجیره از فیلمسازی و نمایش است. وقتی سالن سینماهای پررونق نداشته باشید، عملاً فیلم‌های داخلی هم با فروش خوب روبه‌رو نمی‌شوند. در این پردیس‌های سینمایی که بعضی اوقات ده تا دوازده سالن سینما وجود دارد، چه اشکالی دارد دو سالن به فیلم خارجی اختصاص داده‌شود؟ وقتی به قول قدیمی‌ها مردم وارد این بازار می‌شوند، در این بازار همه کرکره‌ها بالا می‌رود و هر کسی کالای مدنظر خود را خریداری می‌کند.

**بی‌نظمی در نمایش آثار، آفت سینمای هنر و تجربه و اکران فیلم‌های خارجی

طالبی‌نژاد با اشاره به اینکه سینما رفتن هم مثل بازار رفتن است و باید فیلم خارجی و ایرانی در یک زمان معین اکران شود، یادآور شد: وقتی هم فیلم خارجی و هم ایرانی در چرخه اکران باشد، بنا بر سلیقه و نیاز لحظه‌ای مخاطبان، می‌توان به‌راحتی دست به انتخاب زد. مسئله این است که فیلم خوب خارجی می‌تواند به صنعت و اقتصاد سینمای ایران کمک کند، اما مشروط بر اینکه نسخه کامل فیلم‌ها نمایش داده شود. حالا منهای آن سه دقیقه‌ای که طبق عرف بین‌الملل، هر کشوری حق دارد سه دقیقه از فیلمش را و نه بیشتر، بنا بر مصالح فرهنگی خود حذف کند. شرط دوم این است که این فیلم‌ها دائم در سینماها اکران شوند، نه اینکه یک سانس این هفته، یکی هفته آینده و دیگری در صبح اکران شوند. این مدل اکران فایده ندارد و باعث می‌شود همان اتفاقی که برای سینمای هنروتجربه افتاده که متأسفانه عملاً در حال شکست خوردن است، برای فیلم‌های خارجی هم بیفتد. هنروتجربه یک تجربه موفق بود که امروز به سمت شکست می‌رود، علت آن هم بی‌نظمی نمایش است.

** ورود فیلم‌های خارجی خوب به سینمای ایران، دلیل پیدایش موج نو

کارگردان فیلم «من بن‌لادن نیستم» با اعلام اینکه فیلم خارجی باید مثل قبل از انقلاب اکران شود، افزود: قبل از انقلاب سینماهایی در تهران بودند که فقط فیلم خارجی نمایش می‌دادند، سینماهایی هم بودند که آثار داخلی را اکران می‌کردند و گاهی اوقات هم هر دو نوع نمایش داده می‌شد. هر کسی هم بنا بر میل خود فیلم‌ها را تماشا می‌کرد و این رقابت باعث شد که حتی اگر از کمیت بگذریم، از نظر کیفیت هم سینمای ایران به سمت رشد برود. من تردید ندارم که یکی از دلایل پیدایش آنچه به‌عنوان موج نو در سینمای ایران می‌شناسیم که از سال 48 شروع شد، ورود فیلم‌های خارجی خوب به سینمای ایران بود، البته نه هر فیلم خارجی، منظورم فیلم خوب است.

** سیستم نمایش خانگی قادر به مقابله با سینما نیست

طالبی‌نژاد درباره تأثیرات اکران فیلم خارجی بر روی سلیقه و ذائقه مخاطب سینما، گفت: مخاطب امروزی که علاقه‌مند جدی سینما باشد دیگر منتظر سالن سینما نیست، خودش در منزل فیلم می‌بیند. اما تماشای یک فیلم در سالن سینما و هم‌نفس شدن تماشاگران با یکدیگر برای دیدن یک فیلم و لذت بردن، آیینی است که به نظرم اصلاً سیستم نمایش خانگی قادر به مقابله با آن نیست. بنابراین اگر تماشاگر مطمئن باشد این فیلم خارجی که الان در سینما اکران شده، فیلم نسبتاً صحیح و سالمی است و خیلی به داستان اصلی وارد نشده، به هر حال احساس بهتری پیدا کرده و بیشتر استقبال می‌کند.

نویسنده «ماهنامه فیلم» در همین راستا اضافه کرد: در دنیا به‌اندازه‌ای فیلم ساخته می‌شود که می‌توان حداقل یک‌بخشی از آن را بدون هیچ‌گونه سانسور در ایران نمایش داد. ولی متأسفانه مسئولان ممیزی ما از تغییر سناریوی یک فیلم خارجی گرفته تا حذف خیلی از صحنه‌ها را به‌راحتی اعمال می‌کنند. البته در رسانه‌ها می‌گویند فیلم خارجی نمی‌فروشد. خب وقتی فیلم خارجی که شما اکران کرده‌اید را شخص سینمادوست با نسخه اصلی‌اش مقایسه ‌کند، متوجه می‌شود تفاوت‌های زیادی میان دو نسخه است. در چنین شرایطی مخاطب از اکران این فیلم‌ها دیگر استقبال نمی‌کند.

** دیگر منتظر حضور رضا عطاران روی پرده سینما نباشند که چندین میلیارد تومان بفروشد

این منتقد با انتقاد به شرایط حاکم فروش فیلم‌های سینمایی، تصریح کرد: اکران فیلم‌های خارجی باعث می‌شود سالن‌های سینما رونق پیدا کنند و دیگر منتظر حضور رضا عطاران روی پرده سینما نباشند که دوباره در یک فیلم بازی کند و چندین میلیارد تومان بفروشد. بعد دست روی دست بگذارند تا دوباره چه کسی سراغ رضا عطاران برود و اثر پرفروش دیگری بسازد. این اتفاق وضعیت بدی است. همه در چنین شرایطی اعلام می‌کنند فلان فیلم چندین میلیارد فروش رفته است، خب فقط یک فیلم این‌گونه است. این ‌که اتفاق مثبتی نیست. مدیر سینما باید همیشه در طول سال با رونق روبه‌رو باشد. در گذشته ساعت ده صبح هم سینما می‌رفتیم لااقل نصف سالن پر بود. سالن‌ها در سانس‌های ظهر هم مخاطبان خود را داشتند. الان خیلی از سالن‌های سینما برای صبح برنامه‌ای ندارند، اگر هم سانس داشته باشند کسی نمی‌رود ببیند. اگر فیلم خارجی خوب نمایش داده شود، بیشتر منظورم فیلم‌های تجاری است که نگاه هنری هم دارند، رونق در سینما به‌وجود می‌آید. متأسفانه مدیران طی این چهل سال تصمیم‌هایی در رابطه با نمایش فیلم خارجی گرفته‌اند، ولی عملاً هنوز در اجرای درست آن ناکام بودند.

**تمایل بیشتر به اکران فیلم‌های خارجی

رضا سعیدی‌پور مدیر پردیس سینما آزادی درباره بازخوردهای نمایش فیلم‌های خارجی در سینماها به خبرنگار ایرناپلاس گفت: فیلم سه بعدی «انتقام جویان جنگ ابدیت» را در سینما آزادی اکران کردیم که فروش نسبی خوبی داشته است. اگر فیلم خارجی خوب وجود داشته باشد و استقبال هم توسط مردم صورت بگیرد، ما هم نسبت به اکران این فیلم‌ها تمایل بیشتری پیدا می‌کنیم.

** نمایش فیلم خارجی در ایران با برچسب سانسور شناخته می‌شود

وی با بیان این که نمایش فیلم خارجی در ایران با برچسب سانسور شناخته می‌شود و تماشاگران فیلم‌های سینمایی، دوست ندارند فیلم را با سانسور تماشا کنند، بیان کرد: مخاطبان به‌راحتی می‌توانند فیلم مورد نظر خود را با بهترین کیفیت و بدون سانسور در گوشی تلفن همراه، تبلت و... تماشا کنند. اما لذت فیلم دیدن در پرده نقره‌ای سینما به همراه مردم جلوه و لذت دیگری دارد. البته اگر فیلم خوبی انتخاب شود و قصه فیلم از بین نرود، مردم از دیدن این فیلم‌ها استقبال می‌کنند. در حال حاضر از اکران فیلم «وینچستر» هم در سینماها به‌خوبی استقبال می‌شود.

برچسب ها:

[]
تاریخ نشر مطلب:
پنجشنبه، ۲۴ آبان ۱۳۹۷






نظرات کاربران



معرفي فيلم هاي روي پرده