افخمی: شرطم این بود که کار سفارشی نمی سازم!

عوامل سریال «پرستاران» طی نشستی از سختی های تولید سخن گفتند و اینکه یکی از مشکلات شان در پخش این سریال اصرار برای رساندن به آنتن بوده است. به گزارش امتداد نیوز، نشست خبری سریال «پرستاران» روز گذشته یکم شهریورماه با حضور علیرضا افخمی نویسنده و کارگردان فاز اول این سریال، شهرام شاه حسینی کارگردان فاز دوم، داود هاشمی تهیه کننده و بازیگرانی چون امین زندگانی، صفا آقاجانی و شهنام شهابی به همت امتداد نیوز و فرهنگسرای اندیشه در این فرهنگسرا برگزار شد. محمدرضا لطفی کارشناس مجری این نشست بود که در ابتدا به توضیحاتی درباره سریال «پرستاران» و ویژگی های آن پرداخت و بیان کرد که این اثر با همه نقاط قوت و ضعف آن یک درجه از سریال های تلویزیونی همزمان خود بالاتر بوده است و در ادامه با اشاره به بعضی از ویژگی های آن از علیرضا افخمی خواست درباره چگونگی شکل گیری ایده و ساخت این سریال و اساسا تولید سریال بر اساس سفارش یک ارگان توضیح دهد.

علیرضا افخمی درباره طرح سریال «پرستاران» و اینکه چقدر به صورت سفارشی ساخته شده است، بیان کرد: این آفت در همه کارهای سفارشی وجود دارد که سفارش دهنده پول می دهد و دوست ندارد کاری ساخته شود که خودش مورد انتقاد قرار بگیرد. با این حال کسی که قرار است کاری را بسازد می تواند از قبل شروطی را مطرح کند. من هم از همان ابتدا شرط کردم که کار سفارشی نمی سازم و حتی سراغ موضوعاتی رفتم که بیانگر این مساله است. از شروط دیگر این بود که بخشی از کار به مسایل شخصی و خانوادگی این پرستاران مربوط شود و در ادامه در قصه انتقادات زیادی هم به وزارت بهداشت مطرح شد.

وی با اشاره به طرح انتقادات صنفی در این سریال عنوان کرد: طرح تحول سلامت که توسط آقای هاشمی تاسیس شد مورد انتقاد بود که کانون پزشکان بیش از کانون پرستاران در آن موثر است و اتفاقا این انتقاد به صورت مستقیم در سریالی مطرح شد که سازنده خود وزارت بهداشت است و حتی آنها از ما نخواستند که انتقاد را دربیاوریم. افخمی با اشاره به شخصیت های سریال نیز بیان کرد: ما در سریال پرستاری داشتیم که شخصیتی منفی بود و حتی تا مرز اخراج شدن هم پیش رفت و یا شخصیت هایی را داشتیم که به دلیل خستگی کاری مرتکب اشتباهات زیادی می شدند و نمی توان گفت این کار سفارشی بود.

 وی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره حضور شهرام شاه حسینی کارگردان فاز دوم این سریال اظهار کرد: به دلایل مختلفی کار نگارش فیلمنامه به تاخیر افتاد که یکی از دلایل اصلی این بود که وزارت بهداشت می بایست بستر تحقیقاتی کار را فراهم می کرد اما چهار ماه طول کشید تا وزارتخانه توانست بیمارستان هایی را هماهنگ کند که برای تحقیق اجازه ورود به ما بدهند. بعد از چند ماه هم مکانی را در اختیار ما قرار دادند که بتوانیم دکور یک بیمارستان را با همه وسایل آن آنجا احداث کنیم و همه این مسائل روند پیش تولید و نگارش سریال را به تاخیر انداخت. کارگردان سریال «پرستاران» اضافه کرد: با وجود این مسایل سازمان صداوسیما اصرار داشت سریال حتما در بهمن ماه روی آنتن برود و پخش آن غیرممکن بود مگر اینکه من کارگردانی را رها کرده و به نویسندگی بپردازم و من این را دوست نداشتم بلکه می خواستم کار کارگردانی را ادامه دهم اما در عین حال خود وزارتخانه هم اصرار داشت که پخش سریال در بهمن ماه انجام شود. بنابراین از شهرام شاه حسینی که به یکدیگر نزدیک هستیم و سلیقه هنری ما مشابه است درخواست کردم تا به این کار بپیوندد. او هم در نقش کارگردان به من کمک کرد و کار را به خوبی به سرانجام رساند. سریال قرار نبود در دو بخش ساخته شود و یکی از لطمات سریال همین اصرار برای پخش حتمی در بهمن ماه بود. افخمی درباره دو فصل شدن سریال «پرستاران» گفت: این سریال قرار نبود در دو بخش ساخته شود و یکی از لطمات سریال همین اصرار برای پخش حتمی در بهمن ماه بود که باعث شد ما مجبور شویم پخش بخش اول را در ۲۶ قسمت از بهمن ماه آغاز کنیم. وی در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه فیلمنامه ها توسط وزارت بهداشت کنترل می شد یا خیر؟ توضیح داد: حدود ۸ قسمت اول از سریال توسط وزارت بهداشت خوانده شد و البته خود من سکانس هایی که خیلی حساس بود و یا به مسائل صنفی مربوط می شد به صورت تلفنی با مشاوران وزارت بهداشت مطرح می کردم و از آنها مشاوره می گرفتم.

در این نشست شهرام شاه حسینی نیز درباره پیوستن اش به سریال که به تعبیر لطفی مثل مربی از نیم فصل به سریال اضافه شده است به شوخی گفت: اگر علیرضا افخمی از من بخواهد تا جهنم هم بروم این کار را می کنم. البته حتما در هر کاری اختلاف نظرهایی هم وجود دارد اما پایه و اساس کار با افخمی، با داوود هاشمی همراهی و مشارکت دارم. بنابراین من با همه مسائل در یک کار با او کنار می آیم.

در بخش دیگر این نشست امین زندگانی درباره کیفیت ساخت سریال و نظرش به عنوان یک بازیگر در این حوزه و همچنین سوالاتی که نسبت به سریال «پرستاران» مطرح شد بیان کرد: سریال «پرستاران» در فاز دوم که پخش منظم تری داشت از مخاطب بسیار بیشتری هم برخوردار شد. زندگانی با اشاره به محدودیت ها در ساخت سریال ها اظهار کرد: اگر شما لیستی از «چه نسازیدها» بدانید می فهمید که توانمندی های بسیاری در ساخت سریال وجود دارد اما محدودیت ها از این توانمندی ها بیشتر است. این محدودیت ها در روند تولید همانطور که دست همه عوامل را بسته، دست بازیگر را نیز بسته است.

شهنام شهابی بازیگر دیگر این سریال درباره چگونه پیوستنش به کار تصریح کرد: من بعد از سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» به کارگردانی خود آقای افخمی حدود ۵ سال در تلویزیون کاری نداشتم و زمانی که متوجه شدم قرار است این کار ساخته شود از آقای افخمی درخواست کردم دراین سریال حضور داشته باشم. در ادامه افخمی در خصوص به قصه سریال و اینکه کمتر به خود پرستاران و صنف و حرفه آنان می پرداخت توضیح داد: من زمان پخش سریال به ایازی از معاونان وزیر بهداشت زنگ زدم و گفتم خوب نیست سریال اسم پرستاران را داشته باشد چون کمتر به حرفه پرستاری پرداختند اما قبول نکرد با این حال این مسأله برای من ناخوشایند است که این سریال فقط به خاطر اسمش با سریال مشابه خارجی آن مقایسه می شود و انتظار باشد با همان فضا شخصیت ها و ریتم و … جلو برود. دو فیلم می تواند یک اسم مشابه داشته باشند اما در دو فضای متفاوت جلو بروند. قرار نبود قصه در اورژانس اتفاق بیفتد بلکه ما قرار بود شخصیت هایی را دنبال کنیم که قصه های آنها می توانست در بیمارستان شروع شودوی اضافه کرد: ما درباره سریال پرستاران استرالیایی می دانیم که از امکانات زیادی برخوردار بوده است. البته این سریال چندین سال پیش از تلویزیون پخش شد و من خیلی می شنوم که بیننده زیادی داشته اما هیچ گاه تلویزیون آماری در مورد تعداد بینندگان این سریال نداده است. به هر حال من اصلاً قصد نداشتم سریالی مثل مشابه خارجی آن بسازم و قرار نبود قصه در اورژانس اتفاق بیفتد بلکه ما قرار بود شخصیت هایی را دنبال کنیم که قصه های آنها می توانست در بیمارستان شروع شود اما پایانش در خارج از بیمارستان باشد.

شاه حسینی نیز اظهار کرد: سریال های ایرانی را با نمونه های خارجی مقایسه نکنید، در کشوری مثل آمریکا سریال ها با هدف های بزرگ و سرنوشت ساز برای کشورهای شان ساخته می شود و نمی شود با مجموعه های تلویزیونی و یا سینمایی ایران مقایسه کرد. زندگانی نیز با اشاره به برداشتن محدودیت ها برای تولید آثار بیان کرد: دغدغه ما نشان دادن و تولید آثار فاخر و حرفه ای است، همانطور که پیش از این سریال هایی چون «روزی روزگاری»، «هزاردستان» و … را ساخته ایم پس نشان داده ایم که توانمندی های لازم را هم داریم اما به شرطی که امکانات، اندیشه و تفکر برای همه یکسان باشد. آقاجانی نیز اظهار کرد: این نشست بیشتر آسیب شناسی سریال در ایران بود و من امیدوارم مدیران رسانه ملی این مطالب را بخوانند و نکات لازم را در نظر بگیرند.

تاریخ نشر مطلب:
پنجشنبه، ۰۲ شهریور ۱۳۹۶






نظرات کاربران



معرفي فيلم هاي روي پرده