محسن افشانی، ساره بیات و آزاده نامداری پس از انتشار تصاویرشان چه باید می کردند؟
در هفته های اخیر که اسم «آزاده نامداری» و «محسن افشانی» بهدلیل انتشار عکسهای غیرمتعارف خصوصیشان، بر سر زبانها افتاد، توجیهات و انکارهای عجیب و غریبشان ماجرا را پیچیدهتر و کاربران فضای مجازی را کنجکاوتر کرد. در ادامه این روند، توضیحات عجیب ساره بیات درباره جریان عکس نامتعارفش با رضا قوچاننژاد هم بیش از آن عکس، توجهات را جلب کرد. بههرحال در دنیای امروز، حفظ حریم شخصی نهتنها برای افراد سرشناس که برای ما آدمهای غیرمشهور هم کار راحتی نیست اما غیر از سازش با مقتضیات دنیای جدید و حواسجمع بودن، چه کاری میشود کرد؟ بهترین واکنش دربرابر منتشر شدن یک عکس یا فیلم از زندگی شخصیمان چیست؟ سکوت؟ توضیح؟ توجیه؟ عذرخواهی؟ یک روانشناس و یک جامعه شناس پاسخ میدهند.
یادداشت دکتر حامد بخشی، جامعهشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه
چندوقت پیش مجموعه عکسهایی از «آزاده نامداری» بدون روسری منتشر شد؛ درجایی که یک فضای سبز عمومی به نظر میرسید و گویا دیگرانی (غیراز محارم او) حضور داشتند. او در ویدئویی انتشار این تصاویر را تقبیح کرده و آن را زیر پا گذاشتن حریم خصوصی دانسته و توضیح داده که در جمع محارم بودهاست (توجیهی که به نظر خلاف واقع میآید).
چندی پیش هم «بهاره رهنما» از انتشار خبر جداییاش از «پیمان قاسمخانی» ابراز ناراحتی و آن را دخالت در زندگی خصوصیاش قلمداد کردهبود. همان زمان «مهناز افشار» با اشاره تلویحی به رهنما، به درستی بیان کردهبود که اقتضائات سلبریتی بودن را باید پذیرفت، از جمله اینکه نمیشود سلبریتی بود و از مزایایش منتفع شد و از سویی درباره جنبه های منفی این شهرت ابراز ناراحتی کرد.
یکی از اموری که امروزه حساسیت و تأکید زیادی بر روی آن وجود دارد، حریم خصوصی و مسئله دخالت نکردن به این حریم است. در گذشته مرزهای محکمی بین حریم خصوصی و عمومی برقرار نبود. زندگی خانوادگی افراد در عین خصوصی بودن، عمومی هم بود. روابط زن و شوهر یا مسائل خانوادگی به راحتی در میان همسایهها و افراد محله منتشر میشد؛ این موضوع گرچه ممکن بود ناراحتی شخصی را که جنبههای مگوی زندگیاش برملا شدهبود، در پی داشتهباشد اما فرد تصور نمیکرد که حقی از او تضییع شده یا به حریم خصوصیاش تجاوز شدهاست. دنیای جدید اما همراه با تأکید بر حریم خصوصی است.
مسائل خویشاوندی و خانوادگی و بهطور کلی هر آنچه فرد (درچهارچوب عقل و شرع) پنهان از عموم انجام میدهد، به شرط آنکه آسیبزننده به دیگران نباشد، جزو حریم خصوصی فرد شمرده میشود و اجماع عمومی بر انتشار نیافتن و برملا نساختن آن است. با استفاده از استعاره نمایشی «گافمن» میتوان گفت امروزه انسانها از حق پنهان نگاه داشتن «پشت صحنه» خود برخوردار شدهاند؛ پشت صحنه از آنجا که مخفی نگاه داشته میشود، اطلاع یافتن از آن جذابیت دارد. وسوسه از زندگی خصوصی دیگران سر در آوردن، همواره وجود دارد، هر چند تقبیح عمومی آن در جامعه جدید، به کنترل آن منجر شدهاست؛ این وسوسه بهویژه درباره افراد مشهور بیشتر است. سلبریتیها سبک زندگی خود را در معرض دید عموم میگذارند و از این راه بر شهرت و منافع خود میافزایند.
به درخواست رسانهها مبنی بر آشکار کردن و توصیف زندگی خصوصی خود، نظیر رابطه با همسر و خانواده، نگرشها و نظرات زندگی خصوصی، پاسخ مثبت میدهند و به نوعی مرزهای حریم خصوصی خود را به روی عموم مردم میگشایند و اجازه میدهند تا بهصورت کنترلشده دیگران از بخشی از حریم خصوصیشان مطلع شوند؛ بهاین ترتیب، مرزهای حریم خصوصی سلبریتیها به صورت خودخواسته توسط خودشان عقبتر میرود. زمانی که آن ها بخش هایی از زندگی خود را به جلوی صحنه میآورند، دیگر نمیتوان انتظار داشت این امور به دلخواه شان به پشت صحنه برود. برای مثال، زمانی که یک سلبریتی اخبار مربوط به پیوند زناشویی خود را منتشر میکند، این امر عمومی می شود؛
در نتیجه، نمیتواند انتظار داشتهباشد خبر ازدواج او امر عمومی باشد اما خبر طلاق او همچنان امر خصوصی بماند. همینگونه است زمانی که یک سلبریتی نحوه پوشش خود در مکانهای عمومی را به عنوان یک امر عمومی منتشر میکند، این مقوله در هر دو حالت -مطلوب و نامطلوبِ سلبریتی- دیگر جزو حریم عمومی شده است. در نتیجه شکایت از اینکه چرا پوشش او در مکان عمومی در جایی دیگر که دلخواه سلبریتی نیست و صدمه زننده به اوست، انتشار یافتهاست راه به جایی نمیبرد. اینها اقتضائات سلبریتی بودن است. نمیتوان بخشی از آن را گرفت و بخشی دیگر را پس زد. نمیتوان از انتشار اخبار جذاب آن منتفع شد و از نشر اخبار نامطلوب و رسواگر در همان زمینهها شکایت کرد؛ اینها دو روی یک سکهاند. انتشار اخبار سلبریتیها بخشی از یک مبادله فرهنگی است که هر دو طرف بر روی آن توافق کردهاند. جامعه از جذابیت اخبار آنها بهرهمند میشود و سلبریتی با آن به شهرت بیشتر و انتفاع دست مییابد، این امری غیرطبیعی نیست اما باید بهخاطر داشت زمانی که چنین قرارداد نانوشته ای منعقد میشود، اخبار دلخواه و غیردلخواه سلبریتی در حوزههای عمومیشده، هر دو را در بر میگیرد و نمیتوان بخش غیردلخواه آن را جدا کرد.
یادداشت رضا زیبایی، روانشناس بالینی در باب شهرت و خیر و شر آن
این روزها جنجال هایی بر سر انتشار تصاویر خصوصی برخی چهره ها، نقل و نبات صفحات اجتماعی شده، نقل ونباتی شیرین برای مهمانان ناخوانده و تلخ و زهرآگین برای میزبان مستأصل. اینکه چه میشود گاه فردی مشهور عمدا یا سهوا چنین میکند و برخی هم مترصد و در کمین به او حملهور میشوند، یکی از موضوعات جامعه ماست. یکی از پیامدهای زندگی شهری و نسبتا مدرن، گاه رفاه و فراغت افراطی برای برخی اقشار جامعه است و از سویی یکنواختی، فقر تفریح، لذت های طبیعی و میل به لذتطلبی برای اقشار متوسط و فقیر. این دو عامل فراغت بیش از حد در برخی اقشار مرفه و میل به سرخوشی کاذب در برخی اقشار پاییندست، ترکیب نامیمونی ایجاد میکند که به آن «سادیسم اجتماعی» میگویند؛ آزردن دیگری برای تفریح و فراغت.
حال مهم نیست سوژه چه باشد و فرد قربانی کیست و چرا مرتکب چنین رفتاری شده، بلکه مهم پر شدن وقت، تخریب و عقدهگشایی، کسب لذت کاذب و ترشح «آدرنالین» است. تأکید میکنم که این رفتارها در همه جوامع کنونی بشری وجود دارد و ما نیز مستثنا نیستیم منتها میزان شیوع آن در جامعهای به جامعه دیگر فرق دارد و رابطه مستقیم با میزان کلی سلامت روان جامعه دارد.
هرچه افراد جامعهای افسردهتر، ناکامتر و خشمگینتر باشند، به همان نسبت، اینگونه ابراز خشمهای به ظاهر متمدنانه شیوع بیشتری دارد و برعکس. و اما آن سوی قضیه فرد قربانی چه میکشد و چه باید بکند؟ هرچه دفاع بیشتری کند، متهمتر می شود و در این غرقاب، غرقتر! بهترین دفاع گاه سکوت است و گاه یک عذرخواهی کوتاه بدون هیچ توجیهی. بی شک دیده و خواندهاید که هر جمله و عبارت توجیهی فرد قربانی مسبب حملات بی شمار بعدی به او بودهاست؛ حملاتی که گاه رنجش بیشتری از خود واقعه اصلی برای فرد به ارمغان میآورد. نکته کلیدی در این توصیه این است که ما وقتی به مناظره و گفتوگو با فرد یا افرادی میپردازیم که «موضوع» و «روشِ» گفتوگو مشخص است، در حالیکه در جنجال های صفحات اجتماعی موضوع و روش را هر فرد به سلیقه و منطق خود مشخص میکند و سپس بر تیر و کمان خود مینوازد.
در چنین فضایی، تلاشهای بیوقفه فردی که عکس و فیلمی از او منتشر شده، سند و مدرک آوردن، توصیف، توضیح و تعریف کردن از خود و سابقه خود، متأسفانه همه و همه خوراک جدیدیاست برای گروه قلیل مترصدان و شکارچیان بیکار و سرخوش صفحات اجتماعی که باز بر فرد بتازند. پس بهتر است در چنین شرایطی علاج واقعه قبل از وقوع کنید و با سکوت خود و یا یک عذرخواهی کوتاه مجالی برای آنها نگذارید. البته این امر بهواقع نیازمند خویشتنداری فرد قربانی و از همه مهمتر دوری و پرهیز از خواندن و شنیدن زهر نوشته های آن گروه معلومالحال است. روش دوری و فرار که برخی افراد مشهور از ابتدای ورود صفحات اجتماعی به کار گرفتهاند هم برگرفته از این تجربیات اجتماعی و تاریخی بودهاست که عطایش را به لقایش بخشیدهاند؛ حالا درست و غلطش بماند ولی گاه آدم ناچاراست یک غلطی بکند ولی فردا به صد غلط کردن نیفتد. به امید روزی که کثرت شعور اجتماعی بر قلت بیشعوری اجتماعی چنان غالب شود که چنین اتفاقاتی مثل رعدی گذرا باشند و هرگز هیچ هموطنی احساس قربانی شدن نکند و حتی اگر اشتباهی کردهاست جامعه ایرانی و ایمانی ما فرصت جبران و برگشت را به او بدهد و نه مطرود شدن و تحقیر را.
- مطالب مرتبط
- ویروسی بدتر از کرونا که به جانِ سینمای ایران افتاده!
- خودشیفتگی سحر قریشی کار دستش داد!
- یک پیشنهاد به برگزارکنندگان جشنواره فیلم فجر
- انتقاد شدید یک منتقد به فیلمسازانِ افغانستانیِ ساکن ایران: بتازانید که دور دورِ شماست!
- جواد عزتی؛ ستارهی همهفنحریف سینمای ایران
- درخواست شهاب حسینی برای بازگشت بهروز وثوقی
- نامهٔ اعتراضی بازیگر ایرانی به رئیس جمهور
- بازیگرانِ ساعت خوش و ماجرای نوشابۀ مشکی!
- هنرمند با سلِبریتی فرق داره!
- رونقی که اینترنت نگذاشت در گیشۀ سینما پا بگیرد
نظرات کاربران
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- زیباترین بازیگران زن ایرانی در رتبه بندی جهانی
- بازی علی نصیریان در تئاتر شهاب حسینی
- برپایی نمایشگاه عکس در خانۀ عکاسان جوان
- کدام هنرمندان در امور خیریه فعالند؟
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- اکبر عبدی با دخترهایش روی صحنه رفت!
- حضور یک بازیگر زن ایرانی در سینمای ترکیه
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- تحلیلی برفیلم «سولاریس» /احساس گناه!
- «روتوش» بهترین فیلم کوتاه جشنواره کراکوف
- فصل دوم سریال «نفس» امسال جلوی دوربین می رود
- یک بازیگر زن سینما و تلویزیون، کشف حجاب کرد!
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- نگاهی به چند اثر حاضر در جشنواره فیلم فجر
- آلبوم جدیدِ بدلِ «اندی» در ایران مجوز گرفت!
- موسسات فرهنگی و هنری از پرداخت 25 درصد مالیات معاف می شوند
- نقد و بررسی فیلم «ستیغ اره ای» ساخته مل گیبسون
- انتشار یک فیلم کودکانه در شبکه نمایش خانگی
- چرا صداوسیما و دولت باید روزنامه داشته باشند؟
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- اعتبار خرید کتاب از نویسندگان به ۴ میلیارد تومان افزایش یافت
- پرطرفدارترین خواننده های ایرانی در اینستاگرام
- ده فیلم مناسب برای درون گراها و انزوا طلبان!
- وقتی مجری ها در صداوسیما حکومت می کنند!
- هم پیمان با کازابلانکا!
- ببینید: خواستگاری دخترجوان از احسان علیخانی!
- نگاهی به فیلم «یک روز بخصوص» از منظر پیچیدگی های شخصیتی
- عکسهای اکران خصوصی فیلم «ساعت 5 عصر»
- «بچه مهندس ۳» سریال مناسبتی شبکه دو شد
- ببینید: تغییرِ ظاهر مجری زن تلویزیون!
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- قدیمی ترین عکاسی تهران بسته شد! + عکس
- حمله کاربران به پیج بازیگر زن به خاطر تسلیت به محمود احمدی نژاد
- رضایت ۷۵ درصدی بازدیدکنندگان از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
- حیوانات ماشینی در شبکه پویا
- انتصابات جدید در سازمان سینمایی
- انتقاد کوروش تهامی از شرایط اکران «آشوب»
- تماشاگران سینما در ماه رمضان افزایش یافته اند
- فهرست بازیگران «خسیس» تکمیل شد
- تماشاخانه ایرانشهر و ماجرای ستارههای پایتخت!
- تمرین بازیگری در خانه
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- گزارش تصویری از اختتامیه جشنواره فیلم کودکان
- کچلهای سینما، از جمشید آریا تا صفر کشکولی!
- عكس/گريم پسرانۀ بازيگر زن معروف ايراني
- نگاهی به فیلم«خفه گی»/ ناهمگونی فرم و محتوا!
- آغاز تصویربرداری «از یادها رفته» از ۱۷ تیرماه
- "دورهمی" چگونه تبدیل به "شبنشینی" شد؟!
- برنامه تلویزیونی «مثبت و منفی پنج»
- بشنوید: گل عشق باصدای رضا بهرام
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- زیباترین بازیگران زن ایرانی در رتبه بندی جهانی
- بازی علی نصیریان در تئاتر شهاب حسینی
- برپایی نمایشگاه عکس در خانۀ عکاسان جوان
- کدام هنرمندان در امور خیریه فعالند؟
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- اکبر عبدی با دخترهایش روی صحنه رفت!
- حضور یک بازیگر زن ایرانی در سینمای ترکیه
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- تحلیلی برفیلم «سولاریس» /احساس گناه!
- «روتوش» بهترین فیلم کوتاه جشنواره کراکوف
- فصل دوم سریال «نفس» امسال جلوی دوربین می رود
- یک بازیگر زن سینما و تلویزیون، کشف حجاب کرد!
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- نگاهی به چند اثر حاضر در جشنواره فیلم فجر
- آلبوم جدیدِ بدلِ «اندی» در ایران مجوز گرفت!
- موسسات فرهنگی و هنری از پرداخت 25 درصد مالیات معاف می شوند
- نقد و بررسی فیلم «ستیغ اره ای» ساخته مل گیبسون
- انتشار یک فیلم کودکانه در شبکه نمایش خانگی
- چرا صداوسیما و دولت باید روزنامه داشته باشند؟
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- اعتبار خرید کتاب از نویسندگان به ۴ میلیارد تومان افزایش یافت
- پرطرفدارترین خواننده های ایرانی در اینستاگرام
- ده فیلم مناسب برای درون گراها و انزوا طلبان!
- وقتی مجری ها در صداوسیما حکومت می کنند!
- هم پیمان با کازابلانکا!
- ببینید: خواستگاری دخترجوان از احسان علیخانی!
- نگاهی به فیلم «یک روز بخصوص» از منظر پیچیدگی های شخصیتی
- عکسهای اکران خصوصی فیلم «ساعت 5 عصر»
- «بچه مهندس ۳» سریال مناسبتی شبکه دو شد
- ببینید: تغییرِ ظاهر مجری زن تلویزیون!
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- قدیمی ترین عکاسی تهران بسته شد! + عکس
- حمله کاربران به پیج بازیگر زن به خاطر تسلیت به محمود احمدی نژاد
- رضایت ۷۵ درصدی بازدیدکنندگان از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
- حیوانات ماشینی در شبکه پویا
- انتصابات جدید در سازمان سینمایی
- انتقاد کوروش تهامی از شرایط اکران «آشوب»
- تماشاگران سینما در ماه رمضان افزایش یافته اند
- فهرست بازیگران «خسیس» تکمیل شد
- تماشاخانه ایرانشهر و ماجرای ستارههای پایتخت!
- تمرین بازیگری در خانه
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- گزارش تصویری از اختتامیه جشنواره فیلم کودکان
- کچلهای سینما، از جمشید آریا تا صفر کشکولی!
- عكس/گريم پسرانۀ بازيگر زن معروف ايراني
- نگاهی به فیلم«خفه گی»/ ناهمگونی فرم و محتوا!
- آغاز تصویربرداری «از یادها رفته» از ۱۷ تیرماه
- "دورهمی" چگونه تبدیل به "شبنشینی" شد؟!
- برنامه تلویزیونی «مثبت و منفی پنج»
- بشنوید: گل عشق باصدای رضا بهرام