ناصر ملک مطیعی درگذشت/ فرمون به فردین رسید!

ناصر ملک مطیعی بازیگر پیشکسوت سینما پس از گذراندن یک دوره بیماری و گذراندن یک هفته در بیمارستان، در اولین دقایق روز شنبه ۵ خردادماه درگذشت.به گزارش فیلم‌نت، ناصر ملک مطیعی کارگردان و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون ۲۲ فروردین ۱۳۰۹ در تهران به دنیا آمد. از سال ۱۳۲۸ با ایفای نقش در فیلم «واریته بهاری» ساخته پرویز خطیبی وارد عرصه بازیگری شد و تا سال ۱۳۵۷ در بسیاری از فیلم‌های ایرانی پیش از انقلاب نقش‌های ماندگاری را ایفا کرد و با کارگردان‌های مطرحی همچون علی حاتمی، مسعود کیمیایی، ایرج قادری، محمدعلی فردین، امیر شروان، فریدون ژورک، شاپور قریب، سیامک یاسمی، ساموئل خاچیکیان و… همکاری داشت.

نخستین فعالیت سینمایی ملک مطیعی بعد از انقلاب ایفای نقش در فیلم «برزخی‌ها» به کارگردانی ایرج قادری در سال ۱۳۶۱ بود. «برزخی‌ها» با هشت میلیون تومان فروش رکورد فروش فیلم در ایران را شکست، اما بعد از مدتی از اکران برداشته و توقیف شد. پس از آن ایرج قادری، محمدعلی فردین، سعید راد و ناصر ملک مطیعی که از بازیگران این فیلم بودند، ممنوع‌الکار شدند.او پس از ممنوع‌الکاری در ایران ماند و به شغل‌هایی همچون شیرینی فروشی و مدیریت روابط عمومی بنگاه مسکن "آ. ب. آ" روی آورد.

او در مصاحبه‌ای در سال ۹۰ گفته بود: «من مال این مملکت هستم کجا بروم؟ در و دیوارها و کوچه‌های این مملکت برای من آشنا هستند کجا بروم؟ آدم با خاطراتش زنده است و همه خاطرات من اینجاست. بعضی‌ها قدر اینها را نمی‌دانند. غربت پدر آدم را در می‌آورد .ممکن است یک وقت‌هایی مشکلاتی به وجود بیاید اما اینها دلیل نمی‌شود که من ناراحت بشوم.»

طی این سال‌ها با وجود پیشنهادهای قابل توجه، از جمله حضور در فیلم «سربازهای جمعه» مسعود کیمیایی، در هیچ فیلمی بازی نکرد تا سال ۹۲ که پس از ۳۱ سال دوری از سینما و سکوت به دعوت علی عطشانی نقش کوتاهی را در فیلمی با عنوان «نقش نگار» ایفا کرد.

«نقش نگار» به دلیل حضور ملک مطیعی توقیف شد و پس از دو سال در آخرین روزهای دی ماه ۱۳۹۴ و تنها چند روز مانده به جشنواره فیلم فجر روی پرده سینماها رفت که به دلیل همزمانی با جشنواره دیده نشد و خیلی زود از چرخه اکران خارج شد.ملک مطیعی در مصاحبه‌ای که بعد از چند سال داشت، گفته بود که هیچ وقت به او اعلام نکرده‌اند که ممنوع‌الکار است، اما از شواهد و قرائن اینطور برمی‌آمد که او نیز مثل خیلی دیگر از هم نسلانش بعد از انقلاب اجازه حضور در کاری را نداشته است.

او مجموعا در ۹۹ فیلم سینمایی و یک سریال تلویزیونی ایفای نقش کرد. نقش‌هایی همچون فرمون در فیلم «قیصر» ساخته مسعود کیمیایی در سال ۱۳۴۸، آسید مصطفی در فیلم «طوقی» ساخته علی حاتمی در سال ۱۳۴۹، مرشد در فیلم «پهلوان مفرد» ساخته امان منطقی در سال ۱۳۵۰، قلندر در فیلم «قلندر» ساخته علی حاتمی در سال ۱۳۵۱ و امیرکبیر در سریال «سلطان صاحبقران» ساخته علی حاتمی در سال ۱۳۵۴ از نقش‌های به یادماندنی ملک مطیعی بود.

«سوداگران مرگ» اولین تجربه کارگردانی ملک مطیعی در سال ۱۳۴۱ بود که به موضوع مبارزه با مواد مخدر پرداخته بود و به هیچ وجه ساز و آواز نداشت. این فیلم در کنار آثار ساموئل خاچیکیان که ساخت فیلم‌های جنایی در ایران را باب کرده بود، یکی از اولین فیلم‌های جنایی قابل اعتنای تاریخ سینمای ایران به شمار می‌رود.

پس از آن فیلم‌های «عروس دهکده» (۱۳۴۱)، «آراس خان» و «مردها و جاده‌ها» (۱۳۴۲)، «یک پارچه آقا» (۱۳۴۴)، «میلیونر فراری» و «فرار از حقیقت» (۱۳۴۵)، «گذشت بزرگ» و «جاده زرین سمرقند» (۱۳۴۶) را کارگردانی کرد.

او همچنین نویسنده چهار فیلم «جاده زرین سمرقند»، «میلیونر فراری»، «یک پارچه آقا» و «مردها و جاده‌ها» و تهیه‌کننده فیلم «میلیونر فراری» بود.

ملک مطیعی تا قبل از «قیصر» (مسعود کیمیایی، ۱۳۴۸) و ایفای نقش داش فرمان با کلاه مخملی، در نقش‌های دیگری همچون مرد روستایی (عروس دهکده)، افسر نیروی دریایی (پاسداران دریا)، شاه عباس کبیر (حسین کرد)، رئیس دزدها (هاشم خان)، پزشک (فرار از حقیقت) و مانند این‌ها نیز ظاهر شده بود، اما پس از موفقیت فیلم «قیصر» همواره به ایفای نقش‌های کلاه مخملی دعوت می‌شد که فیلم‌هایی همچون «علی بی غم» (عباس کسایی، ۱۳۴۹)، «رقاصهٔ شهر» (شاپور قریب، ۱۳۴۹)، «طوقی» (علی حاتمی، ۱۳۴۹)، «مرید حق» (نظام فاطمی، ۱۳۴۹)، «سه قاب» (زکریا هاشمی، ۱۳۵۰) و «کاکو» (شاپور قریب، ۱۳۵۰) شماری از فیلم‌های مطرح این بازیگر پیشکسوت در نقش کلاه مخملی است. «مرد»، «غلام ژاندارم»، «نقره داغ»، «ابرمرد»، «قلندر»، «آقا مهدی وارد می‌شود»، «دشمن»، «صلات ظهر» نیز از جمله آثار تحسین‌برانگیز اوست. ملک مطیعی برخلاف بسیاری از نقش‌هایش در فیلم «بت» (به کارگردانی ایرج قادری، ۱۳۵۵) در نقش یک استوار ژاندارمری ظاهر شد.

او چندی پیش در دو برنامه تلویزیونی «دورهمی» شبکه نسیم و برنامه «من و شما» شبکه شما حاضر شد اما هر دوی این برنامه‌ها که قرار بود در یک روز روی آنتن برود، به دلایل نامشخصی از طرف پخش سازمان صدا و سیما مورد تایید قرار نگرفت و این فرصت برای گفت‌وگو با مردمی که همواره این هنرمند را مورد محبت و احترام قرار می‌دادند از او گرفته شد. این اتفاق واکنش‌های تندی از سوی هنرمندان و مردم را در پی داشت و موجب شد ملک مطیعی که در تمام این ۴۰ سال سکوت و صبر پیشه کرده بود، سکوتش را بشکند و از مسئولین گلایه کند.

ناصر ملک مطیعی بازیگر پیشکسوت و صبور سینمای ایران ۳۰ اردیبهشت ماه به دلیل نارسایی کلیه و تنگی نفس در بیمارستان آتیه بستری شد و با وجود اینکه به گفته پزشکان قرار بود در روزهای پایانی هفته از بیمارستان مرخص شود، در نخستین دقایق روز شنبه ۵ خرداد ماه دار فانی را وداع گفت.

تاریخ نشر مطلب:
شنبه، ۰۵ خرداد ۱۳۹۷






نظرات کاربران




    مونا ۱۳:۵۳ - ۹۷/۰۴/۱۲

    شرمساری اش باشد برای صداوسیما که اخرین مصاحبه اش را پخش نکرد

    حسین ۱۳:۵۳ - ۹۷/۰۴/۱۲

    حیف که قدرش را ندانستند


معرفي فيلم هاي روي پرده