یک گزارش دیگردرباره فیلمسوزی درسینمای ایران
پولاد امین: شاید بشود به جرأت گفت که بیشترین واژهای که این روزها در نشریات و رسانههای سینمایی به کار میرود، فیلمسوزی است. واژهای ترکیبی که کاربردش بیش از هر چیزی به کمبود امکانات سختافزاری سینما در ایران برمیگردد؛ و نگاهش معطوف تراکم بیش از اندازه فیلمهای روی پرده است که باعث شده آثار اکرانشده فرصت کافی برای ارتباط با مخاطب را نداشته باشند و با فروش پایین از پرده خداحافظی کنند.
در حقیقت در شرایطی که همیشه فیلمسازان دوست دارند اکران فیلمهایشان در بهترین شرایط زمانی و مکانی صورت گیرد؛ تراکم فیلمهای روی پرده در چند وقت اخیر موجب شده این امکان در اختیار برخی از فیلمها قرار نگیرد؛ و در نقطه مقابل شماری دیگر از فیلمها نیز با نمایش گسترده در سالنهای زیاد و استفاده از مزایای دیگر- مثلا تبلیغات تلویزیونی رایگان و...- امکان رقابت عادلانه و سالم را از دیگر فیلمها گرفتهاند. این بیعدالتی در شرایط فعلی سینمای ایران طبیعی هم هست؛ وقتی سیل متقاضیان اکران در آخرین ماههای سال سینمایی باعث شده، درحال حاضر بیش از ٢٠ فیلم روی پرده باشند و طبیعی است که اکران همزمان این حجم از آثار باعث پررنگترشدن مسأله فیلمسوزی میشود. مسألهای که نبود تبلیغات مناسب آن را پیچیدهتر هم میکند و بسیاری از سازندگان فیلمهای روی پرده معتقدند که خیلیها حتی نام آثارشان را نیز نشنیدهاند.
واقعیت یا توهم؟
عبدالله علیخانی تهیهکنندهای که این روزها خالتور را بر پرده دارد، اما با مسألهای به نام فیلمسوزی مخالف است و اعتقاد دارد که برخی از تهیهکنندگان غیرحرفهای که بیحساب و کتاب فیلمها تولید میکنند، چون بیتوجهیشان به مخاطب موجب پسزدن مردم میشود، از واژه فیلمسوزی استفاده میکنند. به گفته علیخانی، اگر فیلمی مخاطبپسند باشد، سینمادار خودش به درِ خانه تهیهکننده میرود و خواستار نمایش آن میشود.
عبدالله علیخانی نقش تهیهکنندگان را بیش از فیلمسوزی یا هر چیز دیگر میداند: تهیهکنندگان حرفهای کار نمیکنند و در نتیجه محلی برای عرضاندام افرادی ایجاد شده که معلوم نیست پول فیلم را از کجا میآورند؛ شاید همه چیز به خاطر پولشویی باشد، چون این افراد در فیلمهایشان به هیچ چیز توجه نمیکنند؛ که عدم توجه به مخاطب در رأس این بیتوجهی قرار دارد. علیخانی به این دلیل است که استفاده از واژه فیلمسوزی انتقاد میکند: عدهای بر مبنای دلخواه و هر آن چیزی که ملکه ذهنشان است، فیلم میسازند که مثل بسیاری از فیلمها فروش بالایی ندارند و جالب اینکه سریعا از واژه فیلمسوزی استفاده میکنند؛ در صورتی که مردم آنها را پس زدهاند و واژه فیلمسوزی در اینجا معنا ندارد. نکته جالب اینکه بهرغم استفاده مکرر از واژه فیلمسوزی، دیگر تهیهکننده کهنهکار سینما، غلامرضا موسوی نیز عقیدهای مشابه علیخانی دارد: واژه فیلمسوزی با اکران حداکثر ١٦ فیلم شوخی است. ما بیشترین فیلمی که روی پرده داریم و دوستان نیز اعتراض دارند، حداکثر ١٦ است و با این شرایط اکران فیلمسوزی اتفاق نیفتاده و تنها کسانی که فیلمهایشان نمیفروشند، حرف از فیلمسوزی میزنند. مشکل اینجاست که هرکس فیلمش با استقبال مخاطب روبهرو نمیشود. سادهترین واژهای که یاد گرفته، فیلمسوزی است. برخی دیگر از کسانی که شعار فیلمسوزی میدهند نیز، کسانیاند که قرار است فیلمهایشان اکران شود و نگران شرایط آیندهاند که فیلمشان میفروشد یا نه.
مصطفی تقیزاده کارگردان فیلم سینمایی زرد هم مخالف وجود چیزی به نام فیلمسوزی است: درباره مسأله فیلمسوزی نمیتوان به صورت قطعی نظر داد، زیرا کنکاش روی این موضوع بیشتر در تخصص تهیهکنندگان و پخشکنندگان است. من بهعنوان کسی که فیلمش اکران شد و اکران موفقی هم داشت، معتقدم مهمترین معیار برای اکران موفق این است که مردم یک اثر را دوست داشته باشند، زیرا حتی در شرایط فشرده و تراکم اکران باز هم مخاطبان به تماشای آن مینشینند.
فیلمسوزی آری!
اما نگاه بسیاری از دستاندرکاران سینما به این قضیه به این سرراستی نیست و با نگاه به شرایط تا حدی هم میشود به آنها حق داد. بهخصوص اینکه بسیاری از آنهایی که باور دارند بزرگترین آسیب حال حاضر سینمای ایران فیلمسوزی است، فیلمسازان جوانی هستند که به واسطه اولین فیلمشان به فضای حرفهای سینما معرفی میشوند و برای اینها فروش خوب فیلمشان میتواند پلهای برای پیمودن مسیر ماندگاری در دنیای سینما باشد. در حقیقت در حالی مثلا غلامرضا موسوی فیلم قهرمانان کوچک را مثال میآورد که به نظر میرسید حداکثر یکی دو هفته روی پرده خواهد ماند، اما با استقبال مردم و خانوادهها فروشی میلیاردی به دست آورد؛ این گروه به مثالهای نقض این فیلم اشاره میکنند. یکی از این مثالهایی که وجود فیلمسوزی را ثابت میکند، فیلم «شنل» اولین ساخته حسین کندری است که این روزها در گروه آزاد اکران شده است. حسین کندری میگوید: کسانی که شرایط خوبی برای اکران فیلمهای خود داشته و توانستهاند به فروش خوبی دست پیدا کنند، میگویند که یک فیلم اگر خوب ساخته شود، در هر زمان و در هر شرایطی که اکران شود، میتواند به فروش خوبی دست یابد؛ اما سوال من این است که آیا آنها حاضر هستند فیلمشان را در نوروز اکران نکنند و در پاییز به نمایش بگذارند؟ چرا این افراد سر اکران نوروزی با دیگران جنگ میکنند؟ چرا برای اکران عید فطر باید ۳۰ فیلم درخواست بدهد؟
حسین کندری سازمانیافتهبودن این بحث را در سینمای ایران رد میکند: سیستم اکران ما آنقدر شخصی است که نمیتوانیم بگوییم سازماندهی وجود دارد که نام آن را مافیا بگذاریم. البته کسانی قدرتهایی دارند که از آن قدرتها به نفع خود استفاده میکنند، اما این افراد ۲ سال دیگر جابهجا و افراد دیگری جایگزین آنها میشوند و این روند ادامه دارد.
چه باید کرد؟
آزاد به قید شرط ساخته حسین شهابی دیگر فیلمی است که میگویند از فیلمسوزی لطمه دیده است. دومین فیلم کارنامه فیلمساز نوآمدهای که فیلم اولش هم چندان نفروخته و این قضیه میتواند آینده کاری او را دچار مخاطره کند. نگاه سازنده این فیلم به فیلمسوزی اما حاوی پیشنهاداتی است. حسین شهابی با اشاره به سخنان حجتالله ایوبی، رئیس سابق سازمان سینمایی که از لزوم وجود ۳هزار سالن سینما در کشور گفته بود، مهمترین راهکار برای رفع مشکل موجود را افزایش سالنهای سینما عنوان میکند و میگوید که اگر همان ۳هزار سینما فراهم میشد هر فیلمی فرصت مناسبی برای اکران پیدا میکرد. فکر میکنم در چنین شرایطی باید اکران فیلمها را به تأخیر بیندازیم تا فیلمها در زمان مناسب و با سرگروه اکران شوند و بحث اکران در گروه آزاد هم منتفی شود؛ چون اکران در گروه آزاد به گونهای پاککردن صورتمسأله است و برای مثال من امسال هیچ فیلمی را ندیدم که در گروه آزاد اکران شود و سرمایه اولیه خود را به دست بیاورد. به باور شهابی بحث تبلیغات نیز در این معضل نقش دارد: در همه جای دنیا تبلیغات یک فیلم همزمان با شروع تولید آن آغاز میشود؛ اما ما این امکان را نداریم و در کشور ما مردم بعد از هفته سوم اکران متوجه میشوند که چه فیلمهایی روی پرده است و در حالیکه تازه فیلمهایی که سرگروه دارند، تنها ۴ الی ۷ هفته برای اکران زمان دارند، معلوم است این مشکل چه آسیبی به فیلمها میزند. تبلیغات نکتهای است که مورد توجه کارگردان شنل نیز قرار گرفته: موفقترین دوره اکران ما زمانی بود که یک شبکه خارجی به تبلیغات فیلمهای ما میپرداخت و نتیجه این شد که فیلمهای ضعیف هم در اکرانهای نه چندان ویژه خود، فروشهای مناسبی داشتند؛ بنابراین نمیتوان نقش تبلیغات را بهویژه در رسانههایی که مخاطب دارند، نادیده گرفت. در حال حاضر اکثر فیلمها در تلویزیون ایران تبلیغ دارند اما بحث این است که کسی تلویزیون ایران را نگاه نمیکند.
مثال آخر
اشنوگل فیلمی است که فقط در پنج سالن روی پرده آمد؛ و با نگاهی به این قضیه میشد سرنوشت آن را در اکران محتوم دانست.هادی حاجتمند، کارگردان این فیلم اما نگاهی خود منتقدانه به کمبودهای اکران فیلمش دارد: سینما قوانینی دارد و مثل تمام صنایع خشن است؛ یعنی باید یک فیلم را خوب بسازیم و خوب عرضه کنیم. به این دلیل فکر میکنم گاف سینما نه سالن، نه زمان و نه اکران است، بلکه گاف جدی اکران خود فیلم است. البته ساخت یک فیلم خوب فقط به کارگردان ارتباط ندارد بلکه باید یک تهیهکننده خوب هم پشت کار باشد.
- مطالب مرتبط
- فیلم کارگردان ایرانی از تاجیکستان به اسکار میرود
- برای این ۱۰ فیلم ایرانی در خیابانها صف بسته بودند
- دورخیز «فسیل» برای گیشۀ ۱۰۰ میلیاردی!
- گفت و گو با میثم کزازی کارگردان فیلمِ «شین»
- معرفی برگزیدگان چهلویکمین جشنواره فیلم فجر
- رقابت 22 فیلم در چهلمین جشنواره فیلم فجر
- برخورد مخاطب با گورکن، صِفر و صَدی است!
- در اکران آنلاین، انحصارها باید شکسته شود
- برگزیدگان جشنواره جهانی فیلم فجر معرفی شدند
- آنچه دربارۀ فیلمهای جشنواره فجر 39 نمی دانستید!
نظرات کاربران
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- چند راهکار برای «کادر بندی» صحیح
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- «عمو پورنگ» بازیگر سریال می شود
- آلبوم جدیدِ بدلِ «اندی» در ایران مجوز گرفت!
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- بدرقۀ پیکر «حسین محب اهری» توسط هنرمندان
- «مردان بیوه» کمدی بزن و بکوب است
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- زیباترین بازیگران زن ایرانی در رتبه بندی جهانی
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- تمرین بازیگری در خانه
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- نمایش زنان بیحجاب در «نفس» مشکل شرعی ندارد
- ببینید: مهریه عجیب خانم مجری رادیو و تلویزیون
- ببینید:پشت صحنۀ فیلم «حريم شخصي»
- کدام بازیگرانِ زن ایرانی موهای خود را تراشیده اند؟!
- از حامد همایون تا مهرداد جم و پرواز همای/تمام خوانندگان ایرانی که اسم و فامیل فِیک دارند!
- زمان پخش فصل جدید «بچه مهندس» مشخص شد
- دبیر چهل و نهمین جشنواره فیلم رشد معرفی شد
- معروف ترین و پر بیننده ترین سریال های ترکی/ از عشق ممنوع تا عشق اجاره ای!
- «پنج دقیقه آخر» بهترین فیلم جشنواره سیدنی
- علیرضا خمسه راز مگوی «پایتخت» را فاش کرد!
- نگاهی به بنفشه آفریقایی/ مردانگی های یک زن!
- عکس متفاوت ترانه علیدوستی درفیلم مهتاب کرامتی
- پخش ۱۴ کنسرت آنلاین برای روزهای قرنطینه خانگی
- اجرای یک پرفورمنس کرونایی در پیرانشهر!
- خود سانسوری از ترسهای ما سرچشمه میگیرد!
- ببینید: تغییرِ ظاهر مجری زن تلویزیون!
- ببینید: دیدار شهاب حسینی با بازیگر معروف هالیوود
- برپایی نمایشگاهِ به رنگ پاییز در خانه عکاسان جوان
- برگزاری کنسرت های ایرانی پس از ۲ ماه تعطیلی
- حضور یک بازیگر زن ایرانی در سینمای ترکیه
- درماه آخرپاییز،چه نمایش هایی روی صحنه رفته اند؟
- تحلیلی برفیلم «سولاریس» /احساس گناه!
- عکس/مانتوهای عجیب و غریب سه بازیگر زن ایرانی
- نقد و بررسی فیلم «ستیغ اره ای» ساخته مل گیبسون
- کچلهای سینما، از جمشید آریا تا صفر کشکولی!
- پرفروش ترین کتاب های سال ۹۸ معرفی شدند
- راز فیلم ارتباط جنسی زهرا امیر ابراهیمی فاش شد/ چه کسی سی دی «زهره» را پخش کرد؟!
- آغاز تصویربرداری «معشوقه» در اردبیل
- تجاوز به هنرپیشه زن با هماهنگی کارگردان معروف!
- ماندگار ترین دیالوگ های سریال «بازی تاج و تخت»
- تازه ترین آمار فروش فیلمهای سینمایی
- حیوانات ماشینی در شبکه پویا
- اجراى "محبوبه ها" تا پايان ماه آذر تمديد شد
- گزارش اختصاصی «شایان فیلم» از مراسم اکران خصوصی فیلم سینمایی«من یک ایرانی ام»
- گلایههای یک کارگردان از بازیگران فیلمش: پول های گُنده گرفتند ولی بیمعرفتی کردند!
- «تگزاس» در «برزیل» تمام می شود!
- یک بازیگر شمالی: فقط نقش گیلکی به من پیشنهاد میشود!
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- چند راهکار برای «کادر بندی» صحیح
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- «عمو پورنگ» بازیگر سریال می شود
- آلبوم جدیدِ بدلِ «اندی» در ایران مجوز گرفت!
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- بدرقۀ پیکر «حسین محب اهری» توسط هنرمندان
- «مردان بیوه» کمدی بزن و بکوب است
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- زیباترین بازیگران زن ایرانی در رتبه بندی جهانی
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- تمرین بازیگری در خانه
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- نمایش زنان بیحجاب در «نفس» مشکل شرعی ندارد
- ببینید: مهریه عجیب خانم مجری رادیو و تلویزیون
- ببینید:پشت صحنۀ فیلم «حريم شخصي»
- کدام بازیگرانِ زن ایرانی موهای خود را تراشیده اند؟!
- از حامد همایون تا مهرداد جم و پرواز همای/تمام خوانندگان ایرانی که اسم و فامیل فِیک دارند!
- زمان پخش فصل جدید «بچه مهندس» مشخص شد
- دبیر چهل و نهمین جشنواره فیلم رشد معرفی شد
- معروف ترین و پر بیننده ترین سریال های ترکی/ از عشق ممنوع تا عشق اجاره ای!
- «پنج دقیقه آخر» بهترین فیلم جشنواره سیدنی
- علیرضا خمسه راز مگوی «پایتخت» را فاش کرد!
- نگاهی به بنفشه آفریقایی/ مردانگی های یک زن!
- عکس متفاوت ترانه علیدوستی درفیلم مهتاب کرامتی
- پخش ۱۴ کنسرت آنلاین برای روزهای قرنطینه خانگی
- اجرای یک پرفورمنس کرونایی در پیرانشهر!
- خود سانسوری از ترسهای ما سرچشمه میگیرد!
- ببینید: تغییرِ ظاهر مجری زن تلویزیون!
- ببینید: دیدار شهاب حسینی با بازیگر معروف هالیوود
- برپایی نمایشگاهِ به رنگ پاییز در خانه عکاسان جوان
- برگزاری کنسرت های ایرانی پس از ۲ ماه تعطیلی
- حضور یک بازیگر زن ایرانی در سینمای ترکیه
- درماه آخرپاییز،چه نمایش هایی روی صحنه رفته اند؟
- تحلیلی برفیلم «سولاریس» /احساس گناه!
- عکس/مانتوهای عجیب و غریب سه بازیگر زن ایرانی
- نقد و بررسی فیلم «ستیغ اره ای» ساخته مل گیبسون
- کچلهای سینما، از جمشید آریا تا صفر کشکولی!
- پرفروش ترین کتاب های سال ۹۸ معرفی شدند
- راز فیلم ارتباط جنسی زهرا امیر ابراهیمی فاش شد/ چه کسی سی دی «زهره» را پخش کرد؟!
- آغاز تصویربرداری «معشوقه» در اردبیل
- تجاوز به هنرپیشه زن با هماهنگی کارگردان معروف!
- ماندگار ترین دیالوگ های سریال «بازی تاج و تخت»
- تازه ترین آمار فروش فیلمهای سینمایی
- حیوانات ماشینی در شبکه پویا
- اجراى "محبوبه ها" تا پايان ماه آذر تمديد شد
- گزارش اختصاصی «شایان فیلم» از مراسم اکران خصوصی فیلم سینمایی«من یک ایرانی ام»
- گلایههای یک کارگردان از بازیگران فیلمش: پول های گُنده گرفتند ولی بیمعرفتی کردند!
- «تگزاس» در «برزیل» تمام می شود!
- یک بازیگر شمالی: فقط نقش گیلکی به من پیشنهاد میشود!