بررسی فیلمنامه «سیانور»
محمدرضا نعمتی
بررسی فیلمنامه ی «سیانور» از منظر ادغام شخصیت و پیرنگ
پس از ترور دو مستشار امریکایی توسط سازمان مجاهدین، بهمنش(مهدی هاشمی) مسئول پرونده دستگیری اعضای این گروه میشود. امیر(پدرام شریفی) جوانی فارغ التحصیل دانشکده افسری به سمت دستیار وی گماشته میشود غافل از آنکه هما(هانیه توسلی)، معشوقه قبلی اش یکی از تروریست های افسران آمریکایی است. با دستگیری وحید افراخته، او زبان به افشای یارانش میگشاید و بدین ترتیب، تعدادی از اعضای گروهک دستگیر، تعدادی کشته و تعدادی از قبیل هما زخمی می شوند. در این میان اختلافات درون گروهی مجاهدین بالا میگیرد و برخی نیز در این تسویه حساب ها از بین میروند. هما زخمی و بی کس، به خانه امیر پناهنده میشود و از طریق او در جریان پرونده خود و یارانش قرار میگیرد. در نهایت امیر و هما تصمیم میگیرند از آرمان و کار خود دست بکشند و با هم بگریزند اما اوضاع آن طور که باید، پیش نمیرود...
گرچه ساختار ارتباط تنگاتنگی با پیرنگ دارد اما بهترین روش در بررسی ساختار یک فیلمنامه، تحلیل هر دو عنصر قهرمان و پیرنگ، و تعامل بین آنها است. در فیلمنامه مسعود احمدیان، به لحاظ الگو با ساختاری بینابینی رو به رو هستیم که هم عناصری از سینمای شاهپیرنگ را در دل خود جا داده و در بسیاری موارد نیز به ساختمان خردهپیرنگ طعنه میزند. اما چیزی که سیانور را در نوع خود متفاوت کرده، رویکرد فیلمنامه به موضوع قهرمان است. فیلم با معرفی امیر فخرا به عنوان جوانی آراسته و خوش سیما در روز دفاع پایاننامهاش آغاز میشود اما دقایقی بعد، شخصیتی دیگر(بهمنش) بر طبق اصول کلاسیک معرفی قهرمان به داستان ورود می کند. به این گونه که وقتی بهمنش، از سوی تیمسار شهامت (آتیلا پسیانی) مسئول این پرونده میشود، طبق کلیشه رایج، ابتدا این دعوت را نمیپذیرد تا اینکه میفهمد ناگزیر از پذیرش دستورات مقامات بالا است، سپس پا به ماجرا می گذارد. با ورود وی، این سوال مطرح میشود که قهرمان کدام یک از این دو هستند؟
اگرچه با ادامه فیلم پاسخ این پرسش روشن میشود اما میتوان شیوه پیوند دو شخصیت نامبرده را در چارچوب فرمی سیانور موشکافی کرد. بهمنش، همان شخصیت هدفداری است که بر مبنای تفکر اصالت عمل بنا شده مانند یک قهرمان پیگیرانه ماموریت خود را دنبال می کند، به سوی یک هدف مشخص پیش می رود تا کار خود را به نتیجه برساند.
در عوض، امیر به عنوان قهرمان اصلی فیلم، فعال نیست و مانند یک وردست بیشتر ناظر کنشهای بهمنش است. این الگوی رفتاری امیر در فیلمنامه را شاهد می نامند. شاهد بنا به تعریف، کسی است در همان نزدیکی قهرمان که مرگ ظاهری یا واقعی وی را میبیند و موقتا یا همیشگی به عزای او مینشیند. شاهدان نماینده و جانشین مخاطبان هستند که با قهرمانان همذاتپنداری کرده و درد مرگ را با آنها تجربه میکنند. گاهی نیز لازم نیست قهرمان حتما بمیرد تا لحظه مرگ تاثیر خود را بگذارد و ممکن است مانند امیر، خود شاهد مرگ یا عامل آن باشد.
با این حال که بهمنش در رفتار خود مانند قهرمانان کلاسیک عمل می کند اما در متن، نقشهایی به امیر واگذار شده تا نقاب قهرمانی بر صورت او گذاشته شود. امیر است که در فیلمنامه در دستانداز عاطفی افتاده و به عنوان شخصیت آسیبپذیر، خطری وی را تهدید میکند تا در بیننده همدلی ایجاد کند. دوم انتخابگر بودن امیر در سکانس گرهگشایی و تحول نهایی است که به او هیات قهرمانی میبخشد و مهمتر از همه، کلیت روایت برای رسیدن به مضمون و هدف مورد نظر نویسنده، از دید امیر کانونی شده؛ و حال چنانچه روایت از دید بهمنش کانونی میشد در عوض این فیلم، ما با ژانری کاراگاهی روبرو بودیم.
امیر شخصیتی است بدون هدف، بدون انگیزهای روشن، غوطه ور در میان موقعیتها، او بی آنکه از خود ارادهای نشان دهد، رویدادها را یک به یک از سر میگذراند. این وجه انفعالی امیر را میتوان از دو جنبه نقطه ضعف و یا خدمت به ساختار درام فیلم بررسی کرد. اگر مقصود نویسنده از دادن ویژگیهای انفعالی فوق به قهرمان، نزدیک کردن او به شخصیتهای مدرن باشد، متن در رسیدن به این رویکرد میلنگد. زیرا دلیل واکنشی بودن این قبیل کاراکترها پیچیدگیهای روحی و بحرانی است که عموماً در آن به سر میبرند. رنجهایی از قبیل تنگناهای عاطفی، خلجانات حرفهای یا سرخوردگیهای اجتماعی، معلول سبک نوعی از زندگی هستند که تمدن جدید بر آنها روا داشته است.
شخصیت امیر عاری از این لایههای روانی، پرداخت شده و عمق و غنایی در وجود او نمی بینیم. حتی فلاشبک کازابلانکایی انتظارِ زیر باران نیز به باور مخاطب در پذیرش عشق وی به هما کمکی نمیکند. امیر در مقام قیاس به مانند یک دوربین تصویربرداری است تا حوادث را ثبت، پخش و در صورت لزوم Rewind کند. و این چنین به نظر میرسد نویسنده در مرحله طرحنویسی، ماکتی از امیر فخرا ساخته و سپس به سراغ جزئیات ساختاری رفته تا هنگام نگارش سیناپس بازگردد و با کامپوزیت کردن وی، از او شخصیتی انسانی بسازد اما بنا به دلیلی هیچ گاه این فرصت را نیافته است. با این حال وقتی پرتویی به شخصیتپردازی کاراکترهای فرعی میافکنیم، برخی از آنان در نهایت پویایی و رئال از کار در آمدهاند و جدا از ارزش افزوده بازیگر در احیای نقش، جزئیاتی نیز وجود دارد که مشخص است در مرحله فیلمنامه به آن فکر شده؛ همان هایی که جایشان برای امیر خالی است.
بر حسب گمان میتوان دلیلی برای این فراز و نشیب در شخصیتپردازی سیانور متصور شد، این فیلم برشی است از یک ماجرای واقعی با شخصیتهایی حقیقی که از ترور دو افسر آمریکایی به سرکردگی وحید افراخته در قیطریه آغاز شد و با انشقاق اسلامگرایانی چون مرتضی صمدیه و مجید شریف واقفی از حزب به خاطر عدم تمکین از تفکرات مارکسیستی محمدتقی شهرام، و ترور مجید شریف در اردیبهشت 54 اوج گرفت و در نهایت به دستگیری و قلع و قمع اعضا توسط ساواک به پایان رسید. بدیهی است بازآفرینی رفتار اشخاصی حقیقی با منشهای عجیب که کمتر از چهار دهه از حضورشان می گذرد کاری جذابتر از خلق یک شخصیت خیالی مثل امیر است و به بیانی آشکار، این وقایع و اشخاص میتوانستهاند چنان نویسنده را مرعوب خود کرده باشند که او از نیاز به افزودن جنبههای شخصیتی در قهرمان – حتی اگر در نهایت انفعال فقط شاهد صرف باشد – غفلت کند.
اما از طرفی همانطور که اشاره شد این اتفاقات چه به لحاظ دراماتیک و چه به لحاظ تاریخی نزد سازندگان اهم بر موارد دیگر بوده است. از این رو در بازنمایی وقایع، به جای اختصاص زمان روی پرده به جزئیات شخصیت پردازانه، لازم بوده به روابط و مناسبات عجیب این سازمان، فرجام هر یک از شخصیتهای واقعی و... پرداخته شود و به نوعی، انتخاب نویسنده و کارگردان رساندن حق مطلب این برش از تاریخ بوده است (در فیلم اروند نیز که در همین شماره از منظری دیگر بدان پرداخته شده، به نوعی دیگر استیلای واقعیت بر درام مشهود است) این تمهید، مانند تاکتیک یک مربی فوتبال در نادیده گرفتن توانایهای یک بازیکن و دادن ماموریتی خاص در زمین برای مهار بازیکن خطرناک مقابل به او است.... می توان به این تصمیم احترام گذاشت زیرا برجسته کردن شخصیت امیر به طور یقین از تمرکز بیننده بر جنبه تاریخی میکاست و او را مشتاق دیدن ملودرامی تاریخی میکرد اما بدیهی است که در هر انتخاب، ارزشی قربانی ارزش دیگر میشود.
با این وجود لازم است به شکلی گذرا به تبعات این انتخاب بپردازیم. قهرمان سیانور در پیرنگ فعلی نه تنها به مرحله شخصیت نرسیده، بلکه پیش از آن، در همان مرحله شخصیت پردازی مورد غفلت واقع شده است. چیزی از عناصر شخصیتپردازانه امیر دستگیر تماشاگر نمیشود. به عنوان مثال، خانواده او کیستند و چرا تنها زندگی میکند. امیر چه عاداتی دارد؟ سرگرمیها، دلمشغولیهایش به عنوان یک جوان پس از خلاصی از کار خشن نظامیگری چیست؟ گرچه پخش تصاویری از اجرای مرحوم دردریان از تلویزیون خانه امیر، یا مجلات عامه پسند چیده شده روی پیشخوان، تک مضرابهایی را به گوش ما میرسانند اما میشد با قرار دادن مواردی دیگر، به کُنه شخصیت نزدیک شد: تماسی از مادری پیر ساکن در شهرستان، رفقایی که برای الواتی یا میگساری گاه به گاه سراغ او را میگیرند، کلافگی حاصل از گوریدن نوارِ کاستِ خواننده در ضبط صوت و بسیاری از ریزهکاریهایی که جوانان این دیار در آن دوران را تب دار کرده بود. چیدن همین اطلاعات توصیفی ساده در لابهلا و حین کنشهای پیرنگ، میتوانست به شخصیت تخت و مقوایی، زندگی دمیده، بُعد بخشیده و ملموس کند.
به استثنای قهرمان، دو جین شخصیت هدفمند و با انگیزه روایت سیانور را در طول و عرض پیش میبرند اما نقطه جوشش قهرمان در دل پیرنگ، نیاز درونی و خواسته بیرونی او است. امیر به عنوان یک نظامی تحصیلکرده، خواهان پیشرفت است(خواسته بیرونی) و ظرفیتهای فکری او، در آغاز داستان، تیمسار را متقاعد میکند این جوان ارزش سرمایهگذاری دارد ولی از طرف دیگر، امیر فخرا پسری تنها و گوشه گیر است که مدتها پیش در رابطهای شکست خورده است و برای بازگرداندن تعادل روانی (نیاز درونی)لازم است بار دیگر قصهای تکراری را این بار با ریسک بسیار بالاتر تجربه کند. در طراحی پیرنگ سیانور، حضور هما باعث شده، قهرمان باید بین عشق و وظیفه یکی را انتخاب کند. ساختمان روانی انسان به گونهای عمل میکند که در پشت سر گذاشتن تجارب دردناک، خواستهها و نیاز درونی او در تقابل با یکدیگر قرار می گیرد و نتیجتاً در برخورد این دو، سطحی از کشمکش پدید می آید.
مخاطب فیلمنامه قرار است از دریچه ذهن قهرمانش در حین و جریان برخورد دو جهان بینی و در پایان در معرض تکان و سنتز حاصل از این برخورد قرار گیرد. الگوی چنین فیلمهایی که غالباً محتوای اجتماعی دارند، دو شخص یا دو گروه از اشخاص هستند که جدا از هم میروند تا در نهایت مقابل یکدیگر یا در جبههای مشترک قرار گیرند. هر جریان فکری نماینده ای دارد. در فیلمنامه سیانور، هما نماینده چریکها و امیر نماینده رژیم است و نقطه اتصال و وجه مشترک این دو نماینده، نیاز ناخودآگاه آنان است؛ همان میل به جاودانگی از مسیر با هم بودن به عنوان یک تن واحد؛ و وظیفه ساختار، ساختن بستری است تا در مصاف نهایی، تز و آنتیتز را در رویارویی با یکدیگر قرار دهد، آنگاه در پایان، مضمون مورد نظر نویسنده حاصل شود.
سکانس اوج و گرهگشایی، جایی است که امیر با تصمیم و اقدامش از شخصیت شاهد به قهرمان ارتقا پیدا میکند. او و هما برای برقراری عدالت، به سراغ تقی شهرام، رئیس وقت سازمان مجاهدین خلق میروند تا انتقام مجید شریف و رذالتهایش را از او بگیرند و پس از آن فارغ از ایدئولوژی و آرمانخواهی، با پناه بردن احتمالی به گوشهای از دنیا در کنار هم زندگی کنند غافل از آنکه، در هر سطح و سطوحی، ورود به بازی های قدرت خروج را غیر ممکن میکند و این تمام آن پیامی است که نویسنده از روایت قصه این افراد در پی انتقال آن بوده است.
به غیر از مورد تاکتیکی یاد شده که به منظور تحصیل نتیجه اتخاذ شده، و البته یکی دو مورد ناگزیری سست شخصیتها در مبادرت به کنشهایشان، باید گفت سیانور به لحاظ ساختار روایتی فیلمنامهای پیچیده است که در طول داستان توانسته با استفاده از تکنیکهای درام، دیگ توجه تماشاگر را گرم نگه دارد و در عین حال، برگی از تاریخ معاصر کشور را از بایگانی خارج، و بی طرفانه در معرض قضاوت همگان قرار دهد.
تغییر نام دانشگاه آریامهر پس از انقلاب به شریف برگرفته از نام او است
برای اشراف دقیق تر به تفاوت این دو مقوله به کتاب "داستان" نوشته رابرت مک کی مراجعه شود
- مطالب مرتبط
- برادران لیلا که بودند و چه کردند؟
- نگاهی به دو فیلم جنجالی که بر اساس زندگی قاتل زنان خیابانی ساخته شده اند
- یادداشتی درباره فیلم "چپ راست"
- نگاهی به فیلم سراسر شب/ خسته و پُر مَلال!
- نگاهی به فیلم جمشیدیه / از کوره در رفتن!
- نگاهی به فیلم "پاپ"/ عشق و چیزهای دیگر
- نگاهی به بنفشه آفریقایی/ مردانگی های یک زن!
- نقد کوتاهی بر فیلم لتیان/، دربارۀ اِلی و دربارۀ یاسی!
- نقد کوتاهی بر فیلم "هفت و نیم"/فقط گفتن و رفتن!
- نقد کوتاهی به فیلم «بی وزنی»: چیزی شبیه اسمش!
نظرات کاربران
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- زیباترین بازیگران زن ایرانی در رتبه بندی جهانی
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- کدام هنرمندان در امور خیریه فعالند؟
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- حضور یک بازیگر زن ایرانی در سینمای ترکیه
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- پرطرفدارترین خواننده های ایرانی در اینستاگرام
- ده فیلم مناسب برای درون گراها و انزوا طلبان!
- وقتی مجری ها در صداوسیما حکومت می کنند!
- هم پیمان با کازابلانکا!
- ببینید: خواستگاری دخترجوان از احسان علیخانی!
- نگاهی به فیلم «یک روز بخصوص» از منظر پیچیدگی های شخصیتی
- عکسهای اکران خصوصی فیلم «ساعت 5 عصر»
- «بچه مهندس ۳» سریال مناسبتی شبکه دو شد
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- سرنوشتِ دکورهای میلیاردی سریال «مختارنامه»/ به فیلمبرداران «عروسی» اجاره داده می شود!
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- گفت و گو با میثم کزازی کارگردان فیلمِ «شین»
- گزارش تصویری از اختتامیه جشنواره فیلم کودکان
- برپایی نمایشگاه عکس در خانۀ عکاسان جوان
- کچلهای سینما، از جمشید آریا تا صفر کشکولی!
- عكس/گريم پسرانۀ بازيگر زن معروف ايراني
- نقد و بررسی فیلم «ستیغ اره ای» ساخته مل گیبسون
- نگاهی به فیلم«خفه گی»/ ناهمگونی فرم و محتوا!
- بازی علی نصیریان در تئاتر شهاب حسینی
- آغاز تصویربرداری «از یادها رفته» از ۱۷ تیرماه
- "دورهمی" چگونه تبدیل به "شبنشینی" شد؟!
- برنامه تلویزیونی «مثبت و منفی پنج»
- بشنوید: گل عشق باصدای رضا بهرام
- نگاهی به فیلم "پاپ"/ عشق و چیزهای دیگر
- «روتوش» بهترین فیلم کوتاه جشنواره کراکوف
- از حامد همایون تا مهرداد جم و پرواز همای/تمام خوانندگان ایرانی که اسم و فامیل فِیک دارند!
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- ماندگار ترین دیالوگ های سریال «بازی تاج و تخت»
- بازیگر مشهور سینما به قتل رسید!
- پرفروش ترین فیلم های گروه «هنر و تجربه»
- برگزیدگان جشنواره جهانی فیلم فجر معرفی شدند
- قباد شیوا با «زمزمهها» به دیلمان میآید
- سریال «شب شیشهای»
- زاویه های دوربین در سینما
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- تماشاخانه ایرانشهر و ماجرای ستارههای پایتخت!
- تمرین بازیگری در خانه
- شماره نوروزی مجله «فیلم» منتشر شد
- روایت تلخ پوری بنایی از بدحسابی سازندگان «قیصر»/ هیچ گاه تقصیر کیمیایی نیست!؟
- چند راهکار برای «کادر بندی» صحیح
- رقابت 50 هنرمند در جشنواره ستاره های صحنه
- هزینۀ تولید فیلم و سریال چقدر گران شده است؟
- گريم متفاوت مصطفى زمانی در فيلم "پريناز"
- اکبر عبدی با دخترهایش روی صحنه رفت!
- اهدای جایزه «منشور کوروش کبیر» به موزه سینما
- معرفی بهترین فیلم های عاشقانه 2018
- زیباترین بازیگران زن ایرانی در رتبه بندی جهانی
- 20 فیلم جنجالی که نباید با همسر یا نامزدتان تماشا کنید! (قسمت1)/دختر خوب و دختر گمشده!
- کدام هنرمندان در امور خیریه فعالند؟
- شمارۀ «محمدرضا گلزار» چند؟!
- حضور یک بازیگر زن ایرانی در سینمای ترکیه
- 12 گام برای نوشتن یک فیلمنامه ی انیمیشن
- بشنوید: «رسم عاشقی» اثر رسول نجفیان درباره شهدا
- پرطرفدارترین خواننده های ایرانی در اینستاگرام
- ده فیلم مناسب برای درون گراها و انزوا طلبان!
- وقتی مجری ها در صداوسیما حکومت می کنند!
- هم پیمان با کازابلانکا!
- ببینید: خواستگاری دخترجوان از احسان علیخانی!
- نگاهی به فیلم «یک روز بخصوص» از منظر پیچیدگی های شخصیتی
- عکسهای اکران خصوصی فیلم «ساعت 5 عصر»
- «بچه مهندس ۳» سریال مناسبتی شبکه دو شد
- فیلم سینمایی «فیتیله و ماه پیشونی»
- سرنوشتِ دکورهای میلیاردی سریال «مختارنامه»/ به فیلمبرداران «عروسی» اجاره داده می شود!
- نگاهی به فیلم تک خال در حفره اثر بیلی وایلدر
- گفت و گو با میثم کزازی کارگردان فیلمِ «شین»
- گزارش تصویری از اختتامیه جشنواره فیلم کودکان
- برپایی نمایشگاه عکس در خانۀ عکاسان جوان
- کچلهای سینما، از جمشید آریا تا صفر کشکولی!
- عكس/گريم پسرانۀ بازيگر زن معروف ايراني
- نقد و بررسی فیلم «ستیغ اره ای» ساخته مل گیبسون
- نگاهی به فیلم«خفه گی»/ ناهمگونی فرم و محتوا!
- بازی علی نصیریان در تئاتر شهاب حسینی
- آغاز تصویربرداری «از یادها رفته» از ۱۷ تیرماه
- "دورهمی" چگونه تبدیل به "شبنشینی" شد؟!
- برنامه تلویزیونی «مثبت و منفی پنج»
- بشنوید: گل عشق باصدای رضا بهرام
- نگاهی به فیلم "پاپ"/ عشق و چیزهای دیگر
- «روتوش» بهترین فیلم کوتاه جشنواره کراکوف
- از حامد همایون تا مهرداد جم و پرواز همای/تمام خوانندگان ایرانی که اسم و فامیل فِیک دارند!
- دست زدنِ مجری مرد به زن، برنامۀ زنده را به هم ریخت +ویدئو
- کمدین هایی که نقش جدی بازی کردند/ از مهران غفوریان تا رضا عطاران و جواد عزتی
- ماندگار ترین دیالوگ های سریال «بازی تاج و تخت»
- بازیگر مشهور سینما به قتل رسید!
- پرفروش ترین فیلم های گروه «هنر و تجربه»
- برگزیدگان جشنواره جهانی فیلم فجر معرفی شدند
- قباد شیوا با «زمزمهها» به دیلمان میآید
- سریال «شب شیشهای»
- زاویه های دوربین در سینما
- فیلم هایی که بحران های زندگی زناشویی را نمایش دادند
- تماشاخانه ایرانشهر و ماجرای ستارههای پایتخت!
- تمرین بازیگری در خانه
- شماره نوروزی مجله «فیلم» منتشر شد
- روایت تلخ پوری بنایی از بدحسابی سازندگان «قیصر»/ هیچ گاه تقصیر کیمیایی نیست!؟
- چند راهکار برای «کادر بندی» صحیح
- رقابت 50 هنرمند در جشنواره ستاره های صحنه
- هزینۀ تولید فیلم و سریال چقدر گران شده است؟
- گريم متفاوت مصطفى زمانی در فيلم "پريناز"
- اکبر عبدی با دخترهایش روی صحنه رفت!
- اهدای جایزه «منشور کوروش کبیر» به موزه سینما